八達通植入指甲 坐車 Show 纖手入閘

八達通植入指甲 坐車 Show 纖手入閘

2016-07-19 Off By 金仔

八達通已經成為好多人日常生活必備品,手錶型、 SIM 卡全部都有,不過如果值入到手指,你又點睇?最近英國一名珠寳設計師 Lucie Davis ,就將倫敦的公共交通預付卡 Oyster (即係類似香港的八達通),植入到到手指甲當中,當然只不過是假甲,不過都算幾特別,不如下次植入手掌啦笨!

nails

放入指甲最大的好處,當然是不會忘記帶卡出街,只需要記得得手出街就得,而由於卡內的 RFID 晶片細,就算放入指甲都無問題。其實香港的八達通原理都一樣,如果將張卡拆開,入面的晶片其實都好細,想放在手機還是隨身物都無問題。(拆卡後法退款,亦可能會俾八達通公司告嫁!)不過,增值就一定要去便利店或餅店,至少去客戶服務部,就好難伸手入去增值囉。

nails (1) tube

來源:METRO