〔 機械人 〕行山路又可開門  幾時變成機械女僕幫手?

〔 機械人 〕行山路又可開門 幾時變成機械女僕幫手?

2015-08-17 Off By 金仔

睇電影,經常都見到機械人跳來跳去,仲可以同人打交,不過現實生活人,一個機械人識行山搬重物已經拍爛手掌。最近,美國波士頓動力(Boston Dynamics)就發布一段新短片,展示現時機械人的工作能力有幾高。除了成隻馬樣的Spot之外,仲有香港大學都有一部的Atlas,行碎石路、開門都做到,不過,我最關心幾時有女僕機械人出現多點。

機械人

其實今次兩部機械人的工作性質,有點似但又有點不同,首先Spot是專為爬山而設,主要負責在山區之間搬運重物,亦可以幫助登山人士搬運物資。至於Atlas就專為救援而設,最終設定除了克服難行的碎石路,避過障礙物之外,更重要是搬運石頭,救出災場的生還者。以現時的動作來看,其實未來幾年就隨時有機會完成。

機械人 機械人 機械人

不過,講到貼身,當然是有個機械人跟班,又或者屋企買個機械人女僕好。前者唔打得都嚇得,後者喎……當然是教小朋友英文,至少不用再受鄉音之苦,right?

Boston Dynamics 示範片