4K都未普及 | Sharp 今年將推8K電視

4K都未普及 | Sharp 今年將推8K電視

2015-09-22 Off By 金仔

其實自從香港有4K電視,日本方面已經研發8K影像(7680 x 4320像素),聽落好似遙不可及,但最近Sharp就宣布,下年在日本率先推出8K影片。畫面靚就一定,但究竟要幾大的電視,先可以表現到8K的威力?相信最少都要80吋以上先得,老實講,有幾多個香港家庭放得落?

sharp-8k-tv

既然推出8K影片,當然要有電視配合先得,現時Sharp方面提供的售價,大約是1500萬日元(約96.5萬港元),雖然現時已有人有興趣買,不過都是商用為主,包括2020年的東京奧運,家用相信仲要等下先。而首部8K電視 LV-85001(估計應該是85吋型號),預計會在今年10月30日上市。

Tecnologia-8K-comparativa

來源:Fortune

(Visited 1 times, 1 visits today)