Nexus 5X、6P現身 | 價錢偏高仲有無吸引力?

Nexus 5X、6P現身 | 價錢偏高仲有無吸引力?

2015-09-30 Off By 金仔

Google終於都開發布會,除了突然出現平板 Pixle C之外,當然不能缺少 Nexus 5X 及 6P,而香港方面機價都出埋,5X定價$3,398起,而6P定價$4,688起,以規格來看,價錢都幾高,仲有無吸引力就見仁見智。不過,最重要是下星期將會有 Android 6.0 Marshmallow 作業系統發放升級,記得要睇住手機。

Google-Nexus-event_2-2

Nexus 5X

由LG代工的 Nexus 5X,採用Android 6.0 Marshmallow作業系統,支援USB Type-C。機背設有指紋感應器,除了開機之外,亦可用作 Android Pay 付款之用。設有5.2吋屏幕、1230萬像素相機及 Snapdragon 808 1.8 GHz 六核處理器,不過記憶體就只得2GB,似乎有點孤寒。

Nexus 6P

由Huawei代工的 Nexus 6P ,規格上與5X都好接近,不過屏幕就加大到5.7吋,改用 Snapdragon 810 2.0 GHz 八核心處理器,以及內置有 3GB LPDDR4記憶體,容量則分別有 32GB、64GB及128GB。

兩部機都已經在美國、加拿大、英國、愛爾蘭、韓國及日本的Google網上商店出售,至於香港仲未有現貨,想買就要再等等先。

來源:Google Nexus