復古相機又有新成員   Olympus 半格菲林機 曝光

復古相機又有新成員 Olympus 半格菲林機 曝光

2016-01-15 Off By Genki

Olympus 的復古相機系列可以說是一條成功的產品線,好似 OM-D 系列,五軸防震功能加埋復古外形,真是又影得又睇得。傳聞 Olympus 將會在月尾公布新的 PEN 系列成員,今次復刻的對象,是品牌的 PEN-F 系列 半格菲林機 ,機身設計首度曝光,好想擁有!

olympuspenf

先講講Olympus的PEN-F 半格菲林機 ,最初是由日本人米谷美久提出,它的片幅為35mm的一半,一筒菲林就可以影到72張相,最終於1959年投產,雖然帶來新概念,但由於當時沖曬困難,所以未至於成為主流,但就深得攝影愛好者歡心。而從流出的數碼相機PEN-F可見,機身設計相當復古,雖然數碼化後已無所謂的半格菲林玩法,但單憑外形已好有睇頭。暫時所知,PEN-F採用2000萬像素感光元件,配備新的電子觀景器以及會配備兩支大光圈鏡頭,售價方面亦嚇人一跳,套裝機價接近萬二港元,究竟內裡還有什麼吸引元素,就要等月尾發布。

 

來源:Digicame