雙面相機半潮半專業?  Olympus PEN-F 身價萬四

雙面相機半潮半專業? Olympus PEN-F 身價萬四

2016-01-27 Off By 金仔

蝙蝠俠世界入面,有個雙面人,每次都會擲硬幣做決定;但除了漫畫人物,原來相機都可以雙面。好似最近 Olympus 便推出新一代的 PEN 機 PEN-F ,如果睇正面,你可以會以為是一部優閒型相機,但如果睇到部機的背面,就會發現是一部專業機,絕對是一部正宗的雙面機。點解要用這個設計?因為想一次過吸納所有影友!

Olympus PEN-F 身價萬四

用 PEN 機製 PEN

對於有玩過菲林相機的用家,應該都會覺得 PEN-F 無論外型還是型號,都相當眼熟。其實這部機的設計原型,是以 1963 年推出的半格相機 PEN F 為藍本設計,除了機身的顏色、連按鍵的擺位都跟到十足,所以懷舊味極濃。其實 PEN-F 都不是首部用舊機殻作原型設計的相機,當年的OM-D亦都一樣,當然,這種擺明「食老本」的做法,相信用家都絕不介意,甚至仲帶動一股復古潮。

Olympus PEN-F 身價萬四

反 sell 專業

以前 Olympus 推出 PEN 系列相機,通常力 sell 部機有幾輕幾細幾易用,但今次 PEN-F 就講一大堆專業攝影師先睇得明的用詞,原因好簡單,因為今次這部 PEN-F 主打專業路線,而且更加是頂級機的規格。除了過往用在專業機的五軸防震之外,特別將快門鍵時滯減至 44 微秒,這個數字代表什麼?即時按下即拍反應快,級數仲同 Nikon D800 一樣!

Olympus PEN-F 身價萬四 Olympus PEN-F 身價萬四

終於有觀景器

一直以來, PEN 機都不設觀景器,甚至為求輕巧,連機頂熱靴位都無。而今次推出的 PEN-F ,講到明想攻埋專業用家,無論觀景器還是熱靴都有齊。不過講到部機的最大特色,一定數到鏡頭旁的轉盤,可以即時進入特效模式,有不少模仿菲林拍攝效果模式及黑色特效可以揀,毋須要入功能選單先用得,方便好多。

Olympus PEN-F 身價萬四

插值 8000 萬

對於一般用家,現時像素可能並非首要考慮因素,不過,今次推出的 PEN-F 特別加入插值功能,平時只能拍攝 2000 萬像素相片,但只要進入高解像度拍攝模式,便立即連拍八張相片,影完之後,就會自動合併成一張 5000 萬像素的 JPG 相,或一張 8000 萬像素的 RAW 格式相片。有咩用?最大用途支鏡唔夠長,都可以先影底,返去用PS剪裁後,像素都不會太細!

Olympus PEN-F 身價萬四 Olympus PEN-F 身價萬四

唔睇價,即買

如果論功能、睇外型,在一眾換鏡細機之中, PEN-F 的吸引性相當高,感覺就好似當年 OM-D 推出時,換鏡細機原來都可以做到如此專業;一部潮機同樣可以。而功能方面,其實無論中階定高階用家,都一定能夠滿足得到。不過,大前題還是「唔睇價錢」,要付出萬四去買 PEN-F ,我寧願等多一段時間減價先買。至於到時又買唔買?到時先算!

Olympus PEN-F 身價萬四 Olympus PEN-F 身價萬四

詳細規格

試相(像素減半)