自製 LEGO Suurface Pro 機 | 唔止玩得仲勁有用

自製 LEGO Suurface Pro 機 | 唔止玩得仲勁有用

2016-02-17 Off By 金仔

雖然早前 Surface 電源線出現問題,要全面更換,不過講到 Surface Pro 系列,仍然有不少人愛用。而最近就有人將一部 Suurface Pro 3 略作更改,不過改的並非硬件或者軟件,而是在機身貼上 LEGO 「機殻」,做到悶都可以喺上面砌 Lego 解悶。照咁睇, Macbook Air 都可以考慮。

6b5b714270c79f5

這部特別版的 Suurface Pro 3 ,是網友 Splice1138 所分享,主要是在機背上動手(廢話!唔通整喺屏幕上面!),而選擇「機殻」都並不求其,主要選用 LEGO 經具的 10701 號灰色底板進行加工。由於機背可拉出當成企座用,所以必需要進行加工,並預留空間反起機低。不過,加上 LEGO 「機殻」,不單止解悶,更重要是可以將不同配件都加上 LEGO ,方便用又方便攜帶,唔使配件散到一枱都係,勁!

c71e74725efa7d1 640f1ef17623f73 7cdc5e7b8c5c954 609f84b43fe0df5

來源:Reddit