Sony 防水濺喇叭 SRS-XB3 | 聽足一日做埋尿袋都得

Sony 防水濺喇叭 SRS-XB3 | 聽足一日做埋尿袋都得

2016-05-06 Off By 金仔

步入五月,天氣開始轉熱,好明顯夏天已經到來,又是水上活動出動的時候,想要一個全天候都用得的喇叭,選擇都有不少,但外型又夠型,就未必有太多選擇。最近 Sony 推出具防水濺的無線喇叭 SRS-XB3 及 SRS-XB2 ,或者會是一個不錯的選擇。

u4get

SRS-XB3

今次推出的兩款喇叭,主要都以玩顏色為主,不過功能亦都好強,首先加入 EXTRA BASS 重低音效果,雖然未必夠 KEF 的藍牙喇叭強勁,但可以防埋水,都算不錯。而且SRS-XB3 更設有 DSP 數碼訊號處理器,令立體聲效果提高,配合埋 48mm 全音域單元,在戶外聲量一定夠大。更重要是電池電量夠長,SRS-XB3 及 SRS-XB2 的使用時間分別為 24 小時及 12 小時,聽足一日都無問題。

u4get

SRS-XB2

至於想玩真正立體聲,兩款型號喇叭都內置 Speaker Add 功能,只要朋友有多個,就同時連接兩個播放左右聲道,內置 NFC 加快配對時間,而 SRS-XB3 更可以為手機充電。售價方面, SRS-XB3 及 SRS-XB2 分別為 $1,280 及 $780 ,價錢相差不算多,要買,一定先揀 SRS-XB3 。