智能手錶必備 魔戒  手臂變身觸控平台

智能手錶必備 魔戒 手臂變身觸控平台

2016-05-12 Off By Genki

用過smart watch,大概都會覺得錶面太細,按錯掣的機會極多;而亦因錶面太細,嚴重限制了手錶用途,例如無法覆msg、打機,始終都要拎出智能手機先得。但如果觸控位置可以由錶面移至整條手臂,而又只須戴一隻 魔戒 ,你又點睇?

12891-69bdaaabe094a6e9e0041f0f78e3c5cb

由外國公司SkinTrack研發的裝置,由一隻手錶加一隻 魔戒 組合而成,原理是 魔戒 會釋出高頻電子訊號,只要手錶內的接收器接收到訊號,就可以知道 魔戒 的距離,從而判斷手指的位置,以及有否點按「屏幕」,另外亦可以透過畫英文字母作為shortcut key,以後用來覆msg,甚至玩《Angry Birds》拉橡筋都得,將智能手錶的用途無限擴充,認真令人期待。