《深夜食堂》出新一季? 10 月有得睇

《深夜食堂》出新一季? 10 月有得睇

2016-05-22 Off By 金仔

雖然早前韓國學日本,推出韓版《深夜食堂》,被網友插到體無完膚,不過仍然無損日本版《深夜食堂》的神級地位,咁都正常嘅,至少日本唔會夾硬為大叔加插愛情橋先!而最近 Netflix 自家製作最新一輯《深夜食堂》,並會採用日本班底制作,預計 10 月有得睇,唔知效果會變成點呢?

Netflix Midnight Diner (2)

《深夜食堂》是由安倍夜郎同名漫畫作品所改編(漫畫目前在小學館發行的漫畫雜誌《 Big Comic Original 》連載),這部暢銷的漫畫在日本已累積銷售近 3 百萬本,並於 2009  年 10  月首次改編成電視劇,及獲得日本  Galaxy Award 。劇集第二季及第三季分別在 2011 年 10 月及 2012  年  10  月播放。

Netflix Midnight Diner (1)

至於 Netflix 自家製版本,將沿用多位熟悉的演員,包括飾演餐廳老闆的小林薫和食堂裡的常客。不過,並不會跟足原著內容去拍,而是加入自家故事,例如由小田切讓飾演的片桐會前往韓國首爾,與一位全新的原創角色潤娥(由韓國女演員高我星飾演)見面,有人可能會覺得吸引,但亦有人可能會怕同韓國版一樣搞到不倫不類,會變成點?遲啲睇吓就知。