無新機只得新系統 iOS 10 你又有幾 Like?

無新機只得新系統 iOS 10 你又有幾 Like?

雖然昨晚是 Apple 舉行 WWDC 的日子,但當大家發現之前從來都無新機的規格同外殻圖流出,應該都知道今次並沒有新機現身。取而代之還有什麼好講?只剩作業系統。差不多全部作業系統今次都會更新,包括 iOS 10 、 Watch OS 3 、 macOS Sierra ,又是大家自殘愛機,升級系統的時候!

wwdc16-og

一如所料,終於都推出 iOS 10 (咁出法真係出去 iOS 100 都得),而今次會繼續將 Android 的功能,搬到 iOS 上,首先是只要拿起手機便自動啟動屏幕,同時亦在鎖芒情況下,利用 3D Touch 回覆訊息或查看 Uber 的情況,用落更方便,但私隱性就大大降低。另外,相簿工能都升級,會設有人面識別及物體識別功能,提供更多分類更多更方便搵相。而如外界所料,今次亦有推出 Home app 為智能家居做準備。

iOS 10 iOS 10

而一直都被大陸人嫌棄的其中一個 iPhone 沒有的功能,就是用來擋來電的黑名單功能,今次 iOS 都有預設,不過應該只會變靜咅,但不會幫你收線。而今次適用機種為 iPAd Mini 2 以後推出的機體,iPhone 5 之前的手機,將無法升級,都總算是一件好事。

iOS 10

另外,Messenger方面亦會增加emoji功能,同時亦可以手畫圖畫,相信可以照顧到一眾WhatsApp同LINE用戶。而WatchOS 3就可以在錶面手寫文字回覆訊息,毋須經常拎手機出來回覆。