Carl Zeiss 同淘寳爭客仔?第二代 VR One Plus 眼鏡現身

Carl Zeiss 同淘寳爭客仔?第二代 VR One Plus 眼鏡現身

Carl Zeiss 鏡頭好多人都見過,就算推出相機,都並不稀奇,但竟然連 VR 眼鏡都推出,就比較令人意外。其實早在 2014 年, Carl Zeiss 已經推出過名為 VR ONE 的眼鏡,而在今年 E3 ,則發布新一代的升級版 VR One Plus 。你還在用一百幾十元的淘寳貨?証明你不明白霸氣的重要性!
VR One Plus
第二代 VR One Plus ,同上一代最大分別,就在 logo 旁邊個 Plus 字。
VR One Plus
無可否認,這個拉出式設計,安裝手機的幾方便。

其實這款由 Carl Zeiss 設計的眼鏡,同其他平價眼鏡最大分別,就在眼鏡前面個 logo ,其他方面,都無太大分別。(唔係點叫做霸氣!)採用左拉支架設計,只要接出手機套位放入手機,推回原位即可使用。不過, VR One Plus 將會支援最新的 Google Daydream ,兩邊都有位可插耳機及充電。而支援的手機由 4.7 吋至 5.5 吋之間,至於加入人體工學、蔡司鏡片等,我只能夠講:「識條鐵咩,帶出街威威先講!」

zeiss-1024x728
第一代 VR One ,當時定價 120 美元(約 $936),有錢就是任性。

來源:Business Wire