轉玩顏色兼四防 Nikon 發布 COOLPIX W100

轉玩顏色兼四防 Nikon 發布 COOLPIX W100

2016-08-03 Off By 金仔

夏天又是防水產品推出旺季,而沉寂一輪的 Nikon ,亦都有新機發布,型號為 COOLPIX W100 ,今次一改 Nikon 沉實的外型,改玩 cute 外型加多色選擇,都算幾有新鮮感。雖然香港仲未有價錢,不過睇外型玩味甚重,這部新機的價錢應該不會定得太高,如果可趕到暑假檔期上市,應該都有一班學生哥有興趣。

nikon_coolpix_compact_camera_w100_easy_operation--original

先講功能,這部同時具有 10 米防水、1.8 米耐跌、 -10 度耐寒及防塵的新機,是近期少見主打外型的四防機。至於拍攝能力,老實講並不高,首先是只使用同手機差不多的 1/3.1 吋感光元件,具有 1300 萬像素,而鏡頭亦只得 3 倍光學變焦( 30 – 90mm ),而且由 30mm 起跳,最大光圈只有 F3.3 ,支援 1080p 影片拍攝,大部分規格都只能夠講比一部中階手機好少少。

Nikon-coolpix-w100-720

不過,雖然現時不少手機都設有防水功能,但始終潛水屬遺失相機高危活動,拎住部手機落水,遺失了想搵都搵不到。反而如果定價可以在千多元,有四防玩潛,遺失了都不太肉痛。另外,COOLPIX W100 支援 Wi-Fi 及 藍牙傳輸功能,亦可遙控影相及傳相,除了有一貫的黑、白之外,仲有紅、黃、藍三種搶眼顏色選擇,更有特別航海花紋版本,在玩味十足下,或者都能夠吸引後生用家使用。

nikon_coolpix_compact_camera_w100_full_hd_video--original