Samsung Note 7 發布 有 HDR 影片串流要貴過 S7 Edge ?

Samsung Note 7 發布 有 HDR 影片串流要貴過 S7 Edge ?

2016-08-03 Off By 金仔

Samsung 最新的 Note 7 終於都發布,其實大部分的功能都同之前流傳的差不多,包括 5.7吋Quad HD 雙曲面 Super AMOLED 屏幕、 4GB RAM 及 1200 萬像素主相機等等,看似沒有太大驚喜,但原來今次部新機,亦會支援時下流行的 HDR 影片,仲會加埋 Samsung Pay ,功能都好齊。不過,定價比 S7 Edge 更高, Note  7 突然變高檔?

Galaxy Note7_gold

老實講,今次 Samsung Note 7 的發布,相比之前的發布會,明顯簡單好多,始終 Note 系新機並不是頂級機,不過好賣廠方都好重視。首先 S Pen 會改用 0.7mm 的筆尖,又改良壓力感應能力等。而之前傳聞的 IP68 防水、雙曲邊屏幕、虹膜識別功能都有。另外,亦會支援 Samsung Pay ,雖然相比 Apple Pay ,流行程度差一截,不過本住人有我有的精神,支援都好過無,無用是另一回事。不過,對於不少 Note 系用家來說,有個相當錯的消息,就是 Note 7 將會以較 S7 Edge 高的定價發售,預計售價為 770 至 800 美元(約 $6,000 至 $6,240 )之間,吸引力立即大減。就算你對 Note 7 的功能無太大興趣,或者過多兩年的 Note 9 ,興趣會更大……

至於另一個重點,是 Samsung Note 7 將支援串流 HDR高動態影片,如果大家有留意開電視同投影機發展,都知今年各廠都好重視電視的 HDR 功能,因為好多電話、網絡電視都會支援,在暗位及光位都可以有更多細節提供,但究竟在一個 5.7 吋屏幕,又有沒作用呢?好似在手機播 4K 影片,只不過是慳轉細檔案時間,實際細緻度,屏幕太細肉眼根本未必分到,等到實際上手,就知手機睇 HDR 影片有幾勁!

note 7 1 note 7 2

(Visited 1 times, 1 visits today)