想玩 HomeKit 控制燈光? Eve Light Switch  智能燈掣

想玩 HomeKit 控制燈光? Eve Light Switch 智能燈掣

2016-10-27 Off By 金仔

自從 iOS 10 加入 HomeKit 之後,雖然好多人都期待,但產品好少,更要經出名貴的 Apple Store 先買到,都幾心灰。而最近外國終於有件似樣少少的產品推出。這個由 Elgato 推出的 Eve Light Switch ,除了可以控制全屋的電源開關之外,更會支援 Siri ,只要對住 Apple Watch 一講,想控制電燈或電器開關,都相當容易。

01

由於 Eve Light Switch 能控制一組的電燈開關,所以用家亦能設定不同的不同的模式使用。不過,由於以獨立產品形式推出,所以買家必須買回家之後,自行將舊式的燈掣自行更換成 Eve Light Switch 先用得,而廠方亦提供安裝教學影片,用家可以跟住去裝,其實都不算太難。現時已可在 Amazon 買到,售價為 49.95 美元(約 $390 ),睇落好平,但如果每個燈制都要裝,價錢都幾貴。

02

來源:Amazon