【 金仔韓遊 】 蠔!全部都係蠔!   釜山冬季必食蒸蠔

【 金仔韓遊 】 蠔!全部都係蠔! 釜山冬季必食蒸蠔

2016-12-31 Off By 金仔

香港不少人愛食蠔,無論是生蠔或是煮熟的蠔全部都愛食,而去旅行,都有不少人會選擇有蠔食的地方去。在韓國,其實有蠔食的地方都幾多,但數到夠新鮮的,便一定是去 釜山 ,而今次介紹的,是位於釜山濟州市的一間食蠔專門店대굴대굴굴구이,有生蠔食亦有煮蠔食,愛食蠔人士必到!
【 金仔韓遊 】 蠔!全部都係蠔   釜山 冬季必食蒸蠔

講到食蠔,蠔的新鮮道永遠與蠔的味道成正比(有什麼海鮮不是這樣!),所以不少來自法國生蠔,都採用即開即食的做法,以提高鮮味。不過,食生蠔由於是季節性,所以並非全年都有得食,主要在 10 月至 4  月之間,過了這段時間,雖然店主會繼續做生意,但會改賣蒸螺及醃蝦,而不會「夾硬」賣蠔。所以如果想食蠔,便要夾一夾時間。

【 金仔韓遊 】 蠔!全部都係蠔   釜山 冬季必食蒸蠔

食法主要有兩種,主菜是大隻蠔,當地不會生食,主要是蒸熟來食,所以在枱上會有特制的蒸盤,會直接將蠔連殼蒸,開蓋即食,鮮甜無比。不過由於蠔殼好熱,好上容易𠝹傷手,所以記得一定要帶手套先進行處理!至於伴碟小菜,就會有體積較小的蠔肉,生食為主,食時可用生菜包著吃,食法同食烤肉差不多,加配料加醬,小蠔食完可以再添。

【 金仔韓遊 】 蠔!全部都係蠔   釜山 冬季必食蒸蠔 【 金仔韓遊 】 蠔!全部都係蠔   釜山 冬季必食蒸蠔

至於價錢方面,主要分為三種,大盤 38,000 韓圜(約 HK$250),中盤為 25,000 韓圜(約 HK$165),大盤的數量頗多,足夠四至六人食用,如果人少,就算幾愛食最好選擇中盤。另外,亦有蠔餅出售,售價 3,000 韓圜(約 HK$20 ),當然蠔餅會用韓式煎餅做法製作,味道與香港食到的潮式蠔餅略為不同,值得一試。

4 2-copy 6

面盆蒸蠔店(대굴대굴굴구이)

地址:제주특별자치도 제주시 연동 2327-7 / 濟州特別自治道濟州市蓮洞2327-7號

營業時間:17:00 至 04:00

電話:064-900-9668