香港 iPhone XS / XS Max 有無真雙卡雙待?  睇清規格就知目標炒邊部

香港 iPhone XS / XS Max 有無真雙卡雙待? 睇清規格就知目標炒邊部

雖然今次 Apple 新推出的兩部 iPhone ,都被外媒指新意欠奉,不過對於果農來說,新意高低不重要,反而是價位高低,甚至仲有無水位。在今次發布會中,Apple 只有一句「雙卡雙待只在中國」,咁究竟香港的 iPhone 有無雙卡雙待?唔通到時大陸炒返高價嚟香港?其實細心留意下香港規格表,就會睇到邊部行真雙卡,亦都即刻明晒聽日應該入手邊部!

screencapture apple hk iphone xs specs 2018 09 13 22 11 16

聽日下午準時 3 點預訂新機,老實講如果港版無雙卡雙待,就真係好難炒,始終唔少大陸人都用慣雙卡雙待機,要轉用部單卡機,不如等大陸買。既然如此,究竟香港批機又有無雙卡雙待?答案可以好實在話你知:有!不過只得 XS MAX 一部有!點解咁肯定?其實留意香港個規格表就知,一拉落去, XS 一項就講明插一張卡加上 eSIM ,而 XS MAX 就寫明係雙卡雙待,果然 Apple 都當香港係中國嘅一部份!

02

雖然知道邊部機有雙卡就好易知聽日目標訂邊部,不過,老實講就算有,都只係中港兩地規格平等,唔代表一定需求高,唔使問先達都可以答你,過往經驗頭一個星期都一定執到錢,兩個星期好大機會執到錢,第三、四星期就睇下需求大唔大先知執唔執到錢,過一個月後,就打定輸量賺飛行里數好過。至於幾萬蚊一部收機,除非開賣第一日到手,否則發夢諗下就算。