強行升級Windows 11 網絡安全貴客自理

強行升級Windows 11 網絡安全貴客自理

Microsoft 嘅 Windows 11 會喺下個月推出,現有用戶升唔升到級變咗近日熱烈討論話題。雖然 Microsoft 列出標準升級硬件規格,但又無否認就算硬件唔達標,現有用戶係咪都可以夾硬安裝。最新官方消息只係話,如果用戶強行升級,將來都未必可以獲得安全升級……咪咁似谷針語氣嘅?

升級消息混亂難明

Win 11 推出在即,不過由於今次 Microsoft 對電腦硬件的規格要求比較高,例如早前表示一定要 Intel 8代 CPU,同時要支援 TPM 2.0 安全處理器功能先合格。不過可能群情洶湧,部分近期買入新而又未達標電腦的用戶感覺變 condom,所以 Microsoft 之後改口稱升級支援部分 7 代 CPU 如 Intel Core X 系列、Core 7820HQ、Xeon W系列及 AMD Zen 2 處理器的電腦。可能由於升級訊息非常混亂,所以 Microsoft 計劃推出自動檢測功能,由系統自動檢查受測試的電腦是否合格,毋須一般電腦用戶自行比對。

pc health check not compatible

強行升級不獲系統支援

雖然現階段升級硬件規格似乎已經塵埃落定,但仍然有不少現有 Windows 用戶關注即使規格不達標,是否仍可「強升」。而 Microsoft 早前在回應傳媒查詢時,已表示如用戶的電腦支援 TPM 1.2 安全處理器,也可以通過 Media Creation Tool 或 ISO image 為電腦進行升級;不過,發言人表示即使用戶可以升級至 Win 11,但由於 Microsoft 將不會為這些用戶提供系統升級服務,代表如日後新 Windows 被發現系統有問題或存在安全漏洞,通過上述方法升級的用戶便不會受保護,令電腦曝露於極大入侵風險中,所以如用戶決定要強行升級便要做好心理準備,因為現時黑客只要獲得漏洞的最新消息,就會即時在網上掃描仍存在漏洞的電腦設備並進行攻擊,以 Microsoft 早前公布的 Exchange Server 漏洞為例,有研究員便發現 5 分鐘後便有黑客在開始利用,所以如電腦硬件設備未達標,大家還是不要強行升級。

相關詳情:https://bit.ly/3BMn0su