修改WhatsApp設定 阻止非法add group

修改WhatsApp設定 阻止非法add group

WhatsApp 時不時會俾人加咗入炒股或其他莫名其妙嘅群組? 其實係可以喺 WhatsApp設定入面做少少改動, 阻擋呢啲不請自來嘅邀請。 雖然有部分替代 app 擁有相同功能, 但如被 Facebook 發現, 便有可能被停止帳戶。 u4get copyright   u4get copyright u4get copyright u4get copyright u4get copyright u4get copyright u4get copyright 

iOS WhatsApp設定方法

打開 WhatsApp 點選設定( Settings ), 點選私隱( Privacy )後可以見到群組( Groups ), 系統預設嘅係所有人( Everyone ), 即係任何人都可以將你加入群組, 而只要點選我的聯絡人( My contacts ), 就變成只限喺聯絡人清單嘅人先可以將你加入群組。 再講究啲, 就揀我的聯絡人,除了…( My contacts except ), 可以逐個朋友剔除喺 whitelist 之外 。

Android設定方法

做法差唔多, 打開 WhatsApp, 點選右上角「 3 個點 」再揀設定, 順次序進入帳戶→ 私隱→ 群組, 同樣揀選我的聯絡人就搞掂。 要注意轉咗設定之後, 如果有新相識朋友想加你入群組, 首先你必須將佢加入聯絡人, 否則就算對方 add 咗你, 都邀請唔到你入 Groups 㗎!

相關內容:https://bit.ly/30eDBrD