【預約拘捕】荷蘭警方發信DDoS罪犯 再犯即拉上法庭

【預約拘捕】荷蘭警方發信DDoS罪犯 再犯即拉上法庭

要令犯錯嘅人知驚,唔一定要又拉又鎖。荷蘭警方最近向 29 個使用過 DDoS-as-a-Service 嘅市民發出最後通牒,指已經掌握咗佢哋嘅犯罪證據,一旦再犯,就會上門拘捕,有可能令佢哋留下案底。 信中特別強調會沒收呢批 DDoS罪犯嘅電腦或手提電腦,唔通呢樣先係科技宅嘅 pain point?

撇除犯罪元素,DDoS-as-a-Service(DDoS即服務)是一種非常方便的服務, 因為如果要自己發動 DDoS, 必須具備一定的電腦程式撰寫技術,同時亦要擁有足夠的電腦設備或僵屍網絡(botnet), 先能夠令目標網站或網上服務停止運作。 不過, DDoS 即服務犯罪集團就提供一個全餐,不懂電腦編程的 Script Kid 客戶只須付出十美元, 即可輕易向目標發動攻擊。 有了 DDoS 即服務後, 利用 DDoS 去勒索目標企業的個案便同時大增, 以往美國便曾有學生不想考試,因而購買套件令學校停運。

變相放生 DDoS 罪犯

而今次荷蘭警方警告的 29 個犯人的罪行, 便是在上年一次行動中所發現。 荷蘭警方因接到投訴,指遊戲伺服器受到一間叫作 minesearch .rip 的 DDoS 服務供應商攻擊, 警方在其後的搜查行動中拘捕兩個 19 歲的青年並將服務下架,而相關的犯罪資料便是在搜捕行動中獲得。 不過, 荷蘭警方未有選擇第一時間拘捕這些客戶, 只是發出最後警告信,無非是希望這批罪行較輕的人能改過自身, 或利用自己的電腦技術用於正途,非常有人情味。

事實上,荷蘭警方已非第一次有類似行徑,在今年初他們便主動闖入地下討論區 Raid 及 XSS,留言警告罪犯不要妄想於荷蘭境內架設用於網絡犯罪的伺服器,甚至將摧毁犯罪集團 Emotet 的行動影片,剪輯成短片上載討論區。

詳情:https://bit.ly/2XcCgR2