一中無歸 挖礦軟件扮蜘蛛俠盜版電影

一中無歸 挖礦軟件扮蜘蛛俠盜版電影

最新一集《蜘蛛俠:不戰無歸》喺香港上映短短兩周,票房已經破億,如果早前未睇,喺新一輪防疫政策下,戲院全部關閉,唔知大家又有無諗過用其他方法去睇呢?網絡安全公司 ReasonLabs 專家都了解到全球仲有好多人想喺「屋企」睇,不過呢種做法除咗係違法之外,透過 BT 下載盜版電影,對網民亦存在極高風險,因為研究團隊發現,有網絡犯罪集團火速製作出加密貨幣 Monero 嘅挖礦軟件,假扮成新一集蜘蛛俠嘅 torrent 檔案,然後放上不同討論區等目標自己中招。電腦一旦被感染,挖礦軟件就盜用電腦嘅運算資源嚟挖礦,用戶唔單只會發現電腦行得慢咗,仲有機會慢到用唔到添!

安全專家解釋,呢款 Monero 挖礦軟件會假扮成 BT  種子,但下載後最會發現到佢係一個 exe 執行檔,所以其實好易發現到可疑之處。Monero  miner 暫時仲未被加入病毒資料庫,網上惡意軟件記錄庫 Virus Total 同樣未有佢嘅病毒樣本。當 佢喺入侵電腦後,會自動喺Windows Defender 內加設一個免檢規則,等佢可以長期喺電腦內生存,真正可以話係「易請難送」,中咗好難返轉頭。

詳情:https://bit.ly/3FBcSp1